22 Ocak 2011

Tokyo Zombie (2005)


Sizi bilmiyorum ama sinemada manyaklık denince benim aklıma ilk gelen ülke Japonya oluyor. Uç noktalarda gezen filmler çekip aynı zamanda bunların kaliteli ürünler olmasını ise ayrı bir başarı olarak nitelendiriyorum. 2005 yapımı bir film olan Tokyo Zombie Yûsaku Hanakuma adlı bir çizerin mangasından uyarlanmış. Filmin ilk yarısına nazaran ikinci yarısının daha çok bir komedi filmine dönüşmesinden rahatsız olmaz ve DVD kapağında yazan "Japonların Shaun of the Dead'i" ibaresine kanmazsanız gayet zevk alabileceğiniz bir yapım. Aksi takdirde hayal kırıklığına uğramanız olası. Tokyo Zombie beğendiğim bir film.


Manyaklık demiştim ya, başroldeki oyuncuların ikisi de bahsettiğim manyak Japon filmlerinde oynayan türden oyuncular. En çok Ichi the Killer'daki Kakihara rolüyle bilinen ve Zatôichi, Rampo Jigoku, Survive Style 5+ gibi 70'in üzerinde filmde rol alan Tadanobu Asano filmin başrolünde. Diğer oyuncu ise benim daha çok hastası olduğum Shô Aikawa ki kendisini genellikle Dead or Alive serisi, Gozu, yakın tarihte ikincisi çıkan Zebraman ve daha birçok Takashi Miike filmi olmak üzere 100'e yakın filmde oynamış tuhaf (ve başarılı) bir aktör. Filmin yönetmeni Sakichi Satô'ya gelecek olursak, kendisi hem aktör, hem senarist, hem de oyuncu olarak takılan bir insan evladı. Kendisi daha önceden Gozu, Ichi the Killer filmleri ve animesinin senaryoları üzerinde çalışmış. Sinema için yönettiği ilk filmi ise Tokyo Zombie.


Fujio ve Mitsuo sadece ikisinin çalıştıkları yerde iş yapmayıp sürekli jiu-jitsu çalışmaktadırlar. Fujio, Mitsuo'nun hocasıdır fakat Mitsuo o kadar beyinsiz bir tiptir ki sürekli kendisinden çok az daha akıllı olan Fujio'yu çileden çıkarmaktadır. İkilinin çalıştığı yerin karşısındaki Kara Fuji dağı zamanla bir çöplük olmuştur. Hatta bazı insanlar ölüleri bile buraya gömmektedir. Kaçınılmaz olarak çöplerden oluşan kimyasal "bir şey" sayesinde gömülen ölüler dirilmeye başlar. Filmin ilk yarısı bir zombi istilası olarak giderken ikinci yarısında istilanın beş yıl sonrasında geçen ilginç bir zombi-dövüş filmine dönüşüyor. 


Netice itibariyle sinemadaki Japon garipliğinin zombi filmi olarak paketlenmiş hali olan Tokyo Zombie,  vakit geçirmek için izleyebileceğiniz bir komedi filmi. Her ne kadar havada uçuşan kafalar, zombiler ve dövüş olsa da yazıda bahsettiğim diğer absürd Japon filmleri kadar kanlı değil ama onlar kadar eğlenceli; eğer o filmleri seviyor ve ne izleyeceğinizi bilerek başına oturursanız memnun kalmanız muhtemel. 








Tokyo Zombie mangasından bir sayfa
(Resmin üzerine tıklarsanız güzelce görünür)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder