10 Ocak 2011

Der Teufel kam aus Akasava (1971)


Der Teufel kam aus Akasava -uluslararası ismiyle The Devil Came from Akasava- başrollerinde Jesus Franco'nun Eugenie de Sade, She Killed in Ecstasy, Vampyres Lesbos ve Count Dracula gibi birçok filminde oynamış olan ve 27 yaşında trajik bir trafik kazası ile hayatını kaybeden İspanyol güzeli Soledad Miranda ve Fred Williams'ın başrollerinde oynadığı bir casus-aksiyon filmi. Filmin afişlerinde Soledad Miranda gerçek adı olan Susann Korda olarak yazılmış. Filmin farklı ülkelerdeki jeneriklerinde de Jesus Franco yine Jess Frank ismiyle anılıyor. Fred Williams'ı ise yine Dr. Mabuse - The Gambler ve Deadly Avenger of Soho gibi Franco filmlerindeki dedektif rollerinden hatırlayabilirsiniz. Filmin kadrosuna yan rollerde Horst Tappert ve yine Jesus Franco'nun diğer filmlerinde de oynamış olan, Vampyres Lesbos'dan hatırlayabileceğiniz Ewa Strömberg renk katıyor.


Akasava'da bir madeni çıkarmakla görevli bir bilim adamı olan Forrester, asistanının öldürümesiyle madenle beraber ortadan kaybolur. Söylentiye göre bu maden felsefe taşıdır ve taşı altına çevirebilip insanları zombi-köleler haline getirebilmektedir. İngiliz Gizli Servisi ve Scotland Yard aralarında anlaşma yapar ve madeni bulmak için iki ajan görevlendirilir. Ajan Lambert (Alberto Dalbes) ve Ajan Jane (Soledad Miranda) Akasava'da dönen dolapları aydınlatmakla uğraşırken işin içine Scotland Yard'dan gelen Sir Phillip adında bir dedektif (Siegfried Schurenberg) ve Forrester'ın kimsenin bilmediği yeğeni (Fred Williams) da girecektir.


Ünlü "krimi" yazarı Edgar Wallace'ın bir öyküsünden uyarlanıp uyarlanmadığı tartışılan The Devil Came from Akasava, Eurotrash filmlerini sevenlere ilaç gibi gelecek bir film. Soledad Miranda'nın sürekli yarı çıplak gezip "sleaze" faktörünü arttırması, bazı sahneler, oyunculuklar ve senaryo o kadar tuhaf\tutarsız ki insan ister istemez bir parodi filmi olduğunu düşünebiliyor. Jesus Franco filmografisinde zayıf bir halka olmasına rağmen filmin bir parodi olup olmadığını düşünmeyi bıraktığınız takdirde iyi vakit geçirebilirsiniz fakat tam anlamıyla bir zombi filmi arıyorsanız izlemeyin çünkü film 60'lı yıllar öncesi "zihin kontrolü" temasını içeriyor.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder