10 Ocak 2011

ZMD: Zombies of Mass Destruction (2009)


Son yıllarda çekilen korku-komedi filmlerine dikkat ettiyseniz ağırlıklı olarak zombi teması işleniyor. Shaun of the Dead, Zombieland, Fido, Slither, Dead Snow, Poultrygeist, Doghouse, Undead ve Dead & Breakfast gibi nicelerinin yanına kat kat fazla miktarda video için çekilen ve duyulmayan filmleri de eklersek büyük miktarda bir zom-com yığınıyla karşılaşıyoruz. Son on yılda çekilen onlarca film arasında çok zayıf örnekler olduğu gibi başarılı filmler de sayıca azımsanmayacak bir toplam oluşturuyor. Zombies of Mass Destruction (ya da yazının geri kalan kısmında yazacağım şekilde: ZMD) da onlardan biri.



Port Gamble - Washington'da geçen filmde Irak asıllı bir genç kız olan Frida ve gay bir çift olan Tom ile Lance hikayenin ana karakterlerini oluşturuyor. Frida üniversiteden atıldıktan sonra babasının yaşadığı Port Gamble'a döner ve babası tarafından ailesinin dükkanında çalışmaya zorlanır. Tom ile Lance ise Tom'un annesini ziyarete gelmiştir, asıl amaçları Tom'un annesine gay olduğunu açıklamasıdır. Sonrasında aniden kasabadakiler zombiye dönüşmeye başlar, hala "insan" olan karakterlerimiz barikatlarla kapatılmış bir eve ve kiliseye sığınırlar. Televizyondaki haber spikeri zombilerin oluşma sebebini terörist bir saldırıya bağlayınca olan Irak asıllı Frida'ya olur.



Yönetmen Kevin Hamedani'nin de ilk filmi olan ZMD'ın oyuncuları genellikle ya bir iki filmde figüranlık yapmış ya da ilk kez bu filmde oynayan oyuncular olmalarına rağmen çok fazla göze batan bir yanları yok. Çoğu kişi tarafından beğenilen Avustralya yapımı Undead'deki sıkıntı buydu, oyunculuklar yüzünden bir türlü filmin içine girememiştim. Ama ZMD, bu sorundan nasibini almamış. Film komedi-zombi kırmasıyken bir yandan politik mevzulara ve ırkçılığa da sırıtmadan değinebiliyor. 


Filmin yapımcı şirketi Typecast Pictures yeni bir şirket. Şimdiye kadar ZMD'dan başka çıkardığı bir film daha var: Iraq in Fragments. Iraq in Fragments Irak'ta geçen bir belgesel. Muhtemelen şirketin girişimcileri Irak'lıdır diye düşündüm ama yaptığım araştırma sonuçsuz kaldı. Yönetmen Kevin Hamedani'nin aşağı yukarı ZMD kadrosuyla çektiği ve kendisinin başrolde oynadığı yeni komedi filmi Junk, bu sene içerisinde izleyiciyle buluşacakmış fakat heveslenmeyin; Frida'yı canlandıran Janette Armand, Junk'ta oynamıyor. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder