15 Ocak 2011

Kısa Zombi Filmleri: Almanya - Bölüm 1



Almanlar da İtalyanlar gibi eğer filmde hâlihazırda bir kan gölü varsa aynı zamanda filmin bir konusu da olmasını gereksiz bulan bir millet. Fakat bu filmlerini izlememiz için engel mi? Değil. Ahlaki kurallar, doğrular, yanlışlar hepsi bir kenarda dursun; kan akıyor ya, gerisi yalan! Olaf Ittenbach, Andreas Schnaas ve Timo Rose gibi isimlerin ön plana çıktığı Alman gore cephesinde zombi filmleri ağırlıklı bir yer taşıyor. Almanların sinemaya el attığı dönemden beri ele aldığı zombi\yaşayan ölü köle temalı filmleri bir hayli çok. Bunların çoğu video için çekilmiş sıfır veya düşük ötesi bütçeli filmler olmasına rağmen arada nadide cevherler de çıkmıyor değil. Özellikle 
bütçesiz ve desteksiz çekilen kısa filmler genellikle sinemayı seven yetenekli insanlar tarafından yapılıyor. Aralarında kötüler olduğu kadar iyi filmler de olan kısa zombi filmlerini yine oldukları gibi "kısa" bir şekilde tanıtmaya Almanya ile başlıyorum. Alman topraklarında filme alınan kısaları da birden fazla yazı ile tanıtmaya çalışacağım. 

İzlemekten zevk alabileceğiniz filmlerin başında 2004 yapımı Carne Vale geliyor. Bir karnavalın Zombi istilasına uğramasını anlatan bu 20 dakikalık film oldukça eğlenceli. 2002 yapımı It’s a Good Day to Die ise 48 dakikalık metrajına rağmen Carne Vale’ın yarısı, hatta çeyreği kadar bile olamayan bir yapım.  



Yine 2006 yapımı Wasted West, vahşi batıda geçen, 8 dakikalık başarılı bir kısa film. Cinayete kurban gittikten sonra dirilip dehşet saçan bir rahibenin anlatıldığı, 2002 tarihli Projekt Theresa ise kayda değer örneklerden. 3 dakika süren, sahte bir reklam olan R.O.T.D. ise komik ve eğlenceli bir kısa film. 


2010 yılında "redux" versiyonu çıkan yarım saatlik metrajlı Kettensägen Zombies ise ciddi ve kanlı bir film. Bir fetiş objesi olarak elektrikli testerenin kullanıldığı filmde yine öldürüldükten sonra dirilen bir adamın bir zombi istilası başlatması anlatılıyor. Une Dadaesque Au Zombi ise 1997 yılında çekilmiş 7 dakikalık, zombi temalı bir “sanat” filmi. 2002 tarihli Die Scheiss Blutigen Zombies ise zombilerin bile kötü oyunculuk sergilediği 11 dakikalık bir film. Hakikatten zombi rolü yapmak ne kadar zor ki? 

 


4 dakika süren A Dead Evening, zombi filmi izleyen iki arkadaştan birinin, arkadaşının bir zombi olduğundan şüphelenmesini anlatan eğlencelik bir kısa. 2004 yapımı Short Cut, 13 dakika içinde hem bir zombiden, hem de bir katilden kaçan bir adamın hikayesini anlatıyor.  


Birinci bölümü burada noktalıyorum. Yazının devam bölümlerinde önce Almanya'nın kalanı olmak üzere Avrupa'da çekilen kısa zombi filmlerini yazacağım. Sonrasında da diğer kıtaları gezeceğiz. Şimdiden iyi seyirler diliyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder