14 Ocak 2011

Tales of the Zombie - Çizgi Roman


Ülkemizde Gerekli Şeyler tarafından Zombi ismiyle albüm halinde yayınlanan Tales of the Zombie, hikayeleri genellikle Steve Gerber tarafından yazılıp Pablo Marcos tarafından çizilen bir çizgi roman. Gerber ve Marcos, zombiye dönüşen Simon William Garth karakterini 20 sene önce yani 1953 yılında Stan Lee ve Bill Everett tarafından Menace isimli korku-çizgi roman dergisine hazırlanan tek bölümlük Zombi öyküsünden almışlar. 

70'li yıllarda Marvel Comics'in baş editörü olan Roy Thomas, Stan Lee'nin Ant-Man ve birkaç karaktere daha yaptığını yapmak ister: Eski bir çizgi roman karakterini diriltmek. Menace adlı dergide yayınlanan Zombie hikayesini alır ve Steve Gerber ile beraber bir senaryo yazar. John Buscema ve Tom Palmer tarafından çizilen bu çizgi roman Tales of the Zombie ismiyle siyah-beyaz olarak basılır. İlk sayıdan sonra seri Steve Gerber ve Pablo Marcos'a emanet edilir. 



Tales of the Zombie hikayesi dokuzuncu sayıda sona ermesine rağmen ana karakter Simon Garth 1982 yılında Bizarre Adventures adlı çizgi roman dergisinde tekrar canlanır fakat buradaki macerası orijinal hikaye ile tutarsızlıklar gösterdiğinden pek ilgi çekmez. 1993 yılında Garth geri döner. Bu sefer Daredevil'ın bir macerasında konuktur. Daha sonra 1997'de Spider-Man,1998'de ise yine Spider-Man ve Blade çizgi romanlarında görünür. Aynı sene Strange Tales isimli dergide de tek sayılık bir macerası yayınlanır. On yıl sonra Legion of Monsters: Man-Thing'de ve Marvel Zombies 4'te karşımıza çıkar.


Çizgi romanın öyküsü, Garth Manor kahve şirketinin sahibi Simon Garth işkolik ve agresif bir adamdır. Bir sabah bahçıvanını işten kovar. Bahçıvanı Garth'ı sevgilisinin Voodoo ayinlerinde kurban edilmek üzere kaçırır. Garth ayinde kaçmayı başarır fakat bir zombiye dönüştürülmüştür. Üzerinde Voodoo'cuların inandığı Damballah'ın simgesi olan bir madalyon ile kontrol edilebilen Garth yavaş yavaş bilinçlenmeye de başlar. Ara sıra eski yaşantısını hatırlayan Garth, Haiti'ye kadar uzanan bir yolculuğa çıkar. Kızı da bir takım olaylardan şüphelendiği için bilmeden babasının peşinden Haiti'ye gider. 


Marvel Zombies 4'te ise Garth yine ana karakterlerden biridir. A.R.M.O.R. tarafından denek olarak kullanılan Garth, zombi salgını olunca A.R.M.O.R. üssünden kaçmayı başarır. Zombi Deadpool'un kafasını alır ve denizin dibinde saklanır. Karşısına insan-balık kırması kötü adam Piranha ve yancısı Man-fish'ler çıkacaktır.


Zombi, hazır ülkemizde de Türkçe olarak yayınlanmışken kaçırmamanız gereken bir çizgi roman. Özellikle türün meraklılarına hitap ediyor. Fakat bir zombi istilasından ziyade zihin kontrolü teması içerdiği için baştan uyarmakta fayda var. Bazı Conan maceralarını da çizen Pablo Marcos'un çok göz yormayan bir çizgisi var. Hikayeler de çok komplike değil. Kafa yormadan okuyabileceğiniz bu çizgi romanı Gerekli Şeyler'den temin edebilirsiniz.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder